Heb je ooit zo zout/zoet gegeten?

"Verborgen" zout en suiker in ons voedsel

Samenstelling: Joop P van de Merwe

     
Stuur een e-mail voor een opmerking of vraag link naar column over zout op www.maassluis.nu  

Het doel van deze website is om je bewust te maken van wat je eet en daardoor te kiezen voor gezonde producten. Een eerste stap is om de hoeveelheid zout of suiker per product in de gaten te houden.

Deze site is in bewerking, geleidelijk aan zullen meer producten worden toegevoegd. Ik ben niet actief op zoek naar producten met teveel zout of suiker, maar noem ze als ik ze min of meer toevallig tegenkom, meestal omdat ik ze zelf een keer had gekocht. Meestal zal dat dan ook tegelijk de laatste keer zijn geweest. Het is beslist geen actie tegen de ene of andere fabrikant of leverancier van de genoemde producten. Opmerkingen over de smaak van een product geven slechts mijn persoonlijke interpretatie weer.

afkortingen
g: gram
ml: milliliter (vroeger cc)
 

Zout
Het risico op beroerte en hartdood neemt toe bij een zoutinname van meer dan 2,3 gram per dag. Driekwart van het zout dat we eten zit in bewerkt voedsel. Dit geldt niet alleen voor diepvriespizza’s, soep en groenten uit blik, tomatensap, vleeswaren en chips maar ook voor brood.
In Groot-Brittannië krijgen mensen gemiddeld 10 gram zout per dag binnen. Bij deze hoeveelheid is het risico op een beroerte of hartdood 40% verhoogd. Het is daarom belangrijk om de verpakkingen van voedsel goed te bekijken. Vaak wordt i.p.v. zout natrium opgegeven. Door dit met
2,5 te vermenigvuldigen weet je hoeveel zout dat is. Minder bekend is dat een kwart van de gevallen van maagkanker wordt veroorzaakt door een dagelijkse zoutinname van 6 gram of meer. Teveel zout verhoogt ook het risico op dikkedarmkanker.

Zie ook een artikel in het Algemeen Dagblad over zout in voeding van 6 maart 2017.

Suiker
Producten met veel suiker worden ook hier genoemd. Het voedingscentrum hanteert voor suikers als dagelijkse referentie-innames voor volwassenen:
90 g

Voorbeelden van hoeveel zout er in geselecteerde voedingsproducten zit:

 

 

 

   
  product beschrijving hoeveel zout in product
 

Romige tomatensoep, speciaal (Unox)
Een pak bevat 570 ml voor twee ruime porties.
Per 100 ml bevat de soep 0,79 gram zout. Per kom soep van 285 ml (half pak) is dat 2,25 gram zout.

Dat komt overeen met wat je maximaal per dag zou mogen binnenkrijgen!

 

Het pak soep van 570 ml bevat 4,5 gram zout.
       
 

gerookte Filet de Porc, 100 gram (AH)
Flinterdun gesneden, gedroogde ham, minder dan 3% vet
Volgens het etiket aan de achterzijde bevat 100 gram:
vetten 2,0 g waarvan verzadigde vetzuren 0,8 g
koolhydraten 0,5 g waarvan suikers 0,5 g
vezels 0 g, eiwitten 25 g en zout 4,4 g

Dit is samen 31,9 g, de vraag is wat is de overige 68,1 g??

Verder bevat het kruidenextract, aroma, antioxidant (E301), conserveermiddel (E202, E250, E252) en rook.

Wat zijn deze additieven?
E301: natriumascorbaat, natriumzout van ascorbinezuur (vitamine C), een natuurlijk zuur in vrijwel alle groente en fruit.
E202: kaliumsorbaat, kaliumzout van sorbinezuur, een zuur van de lijsterbes; wordt chemisch gemaakt.
E250: natriumnitriet, conserveermiddel tegen Clostridium botulinum (de bacterie die botulisme veroorzaakt)
E252: kaliumnitraat, conserveermiddel tegen kleurverlies in vlees

4,4 g

Eenderde van het gewicht wordt verklaard door de hoeveelheden vet, eiwitten, koolhydraten en zout, tweederde van het gewicht is niet verklaard.

       
 

Eru Prestige Extra gerijpt / affiné smeerkaas, 100 g

zout: 3,2 g per 100 g smeerkaas

3,2 g
       
 

Pizza Classic kaas/tomaat, 300 gr (AH)

natrium: 0,56 gr per 100 g (= 1,4 gr zout per 100 g)

de gehele pizza van 300 g bevat 4,2 gr zout

 

 

4,2 g

Dit is erg veel zout voor zo'n kleine pizza die vaak voor kinderen wordt gekocht.

       
 

Frans stokbrood, voor in de oven, 220 gram (AH)

zout: 1,4 g per 100 g
het gehele stokbroodje bevat 3,08 g zout

3,08 g
       
 

Zaanse snijder volkoren (AH)

zout: 1,1 g toegevoegd per 100 g
1 boterham (= 35 g) bevat 0,385 g zout; dit lijkt weinig maar veel mensen eten 6 boterhammen per dag, deze bevatten samen 2,31 g zout

0,385 g per boterham, of
2,31 g in 6 boterhammen

 

       
 

Kwekkeboom Oven Bitterballen
zakje met 12 bitterballen (totaal 300 g)

Bevat per 100 g (niet bereid): 262 kcal; vet 14,7 g; koolhydraten 23,1 g; zout 1,4 g
d.i. per bitterbal (25 g): 65,5 kcal, 3,7 g vet, 5,8 g koolhydraten en 0,35 g zout

opmerking: de smaak haalt het m.i. niet bij gefrituurde bitterballen; alleen al vanwege de smaak zal ik ze niet meer kopen

 

per bitterbal (25 g):
0,35 g zout

 

       
 

Tomatensap (AH)
zout: 0,68 g per 100 ml

Tomatensap (Zontomaat)
natrium: 0,22 g per 100 ml = 0,55 g zout per 100 ml

Een glas van 200 ml bevat dus 1,36 g zout (AH) of 1,1 g zout (Zontomaat)

 

1,10-1,36 g zout per glas van 200 ml
    SUIKER hoeveel suiker in product
       
 

Standaard suikerklontje

bevat 4,4 g suiker

suikerklontje bevat 4,4 g suiker
      hoeveel suiker in product
 

Aardbei yoghurt drink (AH)

zout: geen
suiker: 13 g per 100 ml

Een normaal glas is 200 ml en bevat dus 26 g suiker

 

 

26 g suiker per glas van 200 ml
      hoeveel suiker in product
 

Magere yoghurt 0% vet (AH) 1 liter

zout: 0,1 g per 100 ml
suiker: 4 g per 100 ml (=40 g per pak van een liter)

Een bakje van 125 ml bevat 5 g suiker
en 0,125 g zout


per bakje van 125 ml:
5 g suiker
125 mg zout

      per (grote) speculaas
 

Sondey speculaasmolens met amandel schaafsel (o.a. bij Lidl)
18 stuks grote speculazen, 350 gram totaal

per 100 gram speculaas:

vetten: 24,9
waarvan verzadigde vetzuren: 14,5 g

koolhydraten: 62,5 g
waarvan suikers: 24,2 g

Eén speculaasje bevat dus ong. 4,5 g suiker (= één suikerklontje) en 4,5 g vet

één speculaas bevat 4,5 g suiker (= 1 suikerklontje) en ook ong. 4,5 g vet
       

 

real
time web analytics